De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 1,3 procent hoger op 308,89 punten. De MidKap-index klom 1,5 procent tot 472,96 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 1,1 en 2 procent.
Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) bleek echter dat het onderlinge vertrouwen van banken, in aanloop naar de cruciale top in Europa, nog steeds niet is teruggekeerd. De banken hebben namelijk opnieuw een fors bedrag ondergebracht bij het nachtloket van de ECB. Banken brengen hun overtollige middelen nog altijd liever tijdelijk naar de ECB dan ze tegen een hogere rente aan elkaar uit te lenen.
ING
In de AEX zakte ING 1 procent en was daarmee de enige daler onder de hoofdfondsen. De bank en verzekeraar moet in het vierde kwartaal ongeveer 1 miljard euro opzij zetten in verband met forse verliezen die het in de toekomst voorziet op variabele lijfrentepolissen in de Verenigde Staten.
Air France-KLM was de grootste stijger met een plus van 4 procent. De luchtvaartmaatschappij heeft het passagiersvervoer de afgelopen maand met 2,5 procent zien stijgen ten opzichte van november vorig jaar.
Aegon
Aegon klom 2 procent. De verzekeraar bevestigde dinsdagavond tijdens de jaarlijkse analisten- en beleggersconferentie in New York zijn financiële doelstellingen. Het onderliggend resultaat voor belastingen zal volgens topman Alexander Wynaendts echter groeien met een percentage aan de onderkant van de bandbreedte die Aegon eerder heeft aangegeven.
In de MidKap was Wavin de grootste klimmer met een winst van 7,5 procent. De buizenfabrikant liet weten het verhoogde bod van het Mexicaanse bedrijf Mexichem nog te laag te vinden. Mexichem verhoogde dinsdag nabeurs het bod met 0,50 cent tot 9 euro per aandeel.
TMG
Telegraaf Media Groep (TMG) zakte 1,5 procent. Het mediaconcern presenteerde woensdag de nieuwe strategie. Het bedrijf hoopt daarmee over vijf jaar een omzet te realiseren van 800 à 900 miljoen. Voor heel 2011 verwacht TMG een omzet tussen de 570 en 590 miljoen euro. Ook wil TMG in 2016 70 miljoen euro aan kosten besparen. Daarbij gaan 350 banen verloren.
De euro was 1,3440 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 101,88 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 111,25 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl